maanantai 22. elokuuta 2011

Eero Alén: Linkolan soutajan päiväkirja

Luin Eero Alénin Linkolan soutajan päiväkirjan jo ennen lomareissuani, joten nyt muistot siitä ovat jo hieman hapertuneet. Kirja on nimensä mukaisesti päiväkirja, jota kalastajaksi opiskeleva Eero Alén kirjoitti toimiessaan Pentti Linkolan soutajana. Takakannen mukaan "Linkola sanailee maailmasta ja elämän kohtalonkysymyksistä kuin nykyajan Väinämöinen. Eikä soutajakaan jää sanattomaksi." Soutajan sanattomaksi jäämättömyys on minusta kirjan huono puoli, Alén kun tuntuu olevan linkolalaisempi kuin Linkola itse. Kirjasta olisi tullut mielenkiintoisempi, jos rengin ja isännän välillä olisi ollut enemmän mielipide-eroja, jolloin olisi syntynyt kunnon keskustelua.


Alénin omien jyrkkien mielipiteiden takia Linkolasta muodostuu melko sympaattinen kuva. Esimerkiksi Estonian mukana hukkuneiden ihmisten kohtalo tuntuu todella järkyttävän Linkolaa, kun taas Alén toteaa että helikoptereita ei olisi pitänyt käyttää pelastustöissä ollenkaan: "Minusta meripelastukseen käytettävät helikopterit pitäisi siirtää välittömästi ilmavoimien käyttöön. Helikopterit on suunniteltu tappamista varten ja siihen ne myös soveltuvat paremmin kuin merellä räpiköimiseen." Aika vastenmielinen mielipide, jos minulta kysytään.

En ole kovin syvällisesti perehtynyt Linkolan aatemaailmaan, siinä olisi taas yksi sivistyksen aukko paikattavana. Tämä kirja antoi ihan mielenkiintoisen kurkistuksen Suomen kuuluisimman kalastajan arkeen. Opin myös ihan uusia sanoja, kuten jata (eli rivi toisiinsa kiinnitettyjä verkkopyydyksiä).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti