maanantai 12. syyskuuta 2011

Keittokirjoja, osa 2. Celia Brooks Brown: Kasvisherkkuja juhlaan

Kun keittokirjasarjani ensimmäinen osa käsitteli hyvää arkiruokien keittokirjaa, niin tällä kertaa esittelen vähän juhlavamman version. Tosin Celia Brooks Brownin kirjan suomenkielinen nimi Kasvisherkkuja juhlaan on ehkä hiukan harhaanjohtava, sillä kirjassa on hyvin simppeleitäkin ruokalajeja ja ohjeita. Alkuperäinen englanninkielinen nimi, Entertaining vegetarians, kuvaa vähän paremmin kirjan sisältöä. Kirjasta sisältää ohjeita isompiin ja pienempiin tilaisuuksiin: illanistujaisiin, yllätysvieraille, nuotiojuhliin, cocktai-kutsuille ja brunssille. Suurin osa ohjeista on kasvissyöjille, mutta kirjan lopussa on myös muutama kalaa tai muita mereneläviä sisältävä ohje.


Ruokaohjeiden lisäksi kirjassa on pieniä, näppäriä vinkkejä juhlien valmisteluun sekä lista aineksista, joita kasviskokin kaapeista on hyvä aina löytyä.

Kirja on jaettu lukuihin erityyppisten kokkaustilanteiden mukaan: Alkupalat ja pikkunaposteltavat, Suuret juhlat, Pienet ruokalajit, Viime hetken herkut, Brunssi jne. Jokaisessa osiossa on aukeamallinen vinkkejä kyseisen tyyppiseen tilaisuuteen ja ehdotelma ruokalistaksi. Minä en ole näitä listaehdotuksia testaillut, kun aika harvoin tulee monen ruokalajin kokonaisuuksia kokkailtua, mutta varsin herkullisilta ne vaikuttavat.


Kirja on ulkoasultaan tyylikäs ja kuvat ovat isoja ja hienoja, joten opusta on mukava selailla ihan inspiraatiomielessä, tulevia juhlia tuumaillessa. Toki osa ohjeista käy mainiosti myös arkikokkailuun, mukana on muun muassa parin minuutin pastakastikkeita tai helposti uunissa valmistuvia kasvisvuokia.





Tätä herkullista ja upean väristä punajuuri-kookoskeittoa kokkasin muutama päivä sitten. Keitto ei ole kovin ruokaisaa, joten se sopii parhaiten alkukeitoksi tai kevyeksi lounaaksi. Kurkkusalsa toimii sen kanssa todella hyvin!

Punajuuri-kookoskeitto

0,5 kg tuoreita punajuuria pestynä ja ilman lehtiä
1 ylk (4 dl) kookosmaitoa
8 dl + 2 dl kasvislientä
4 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 tl jauhettua juustokuminaa (jeeraa)
1 sitruunan raastettu kuori
0,5 sitruunan mehu

Kiehauta suuri kattilallinen hyvin suolattua vettä. Keitä punajuuria 30-40 minuuttia, kunnes ne ovat läpikotaisin pehmeitä. Kokeile kypsyyttä tikulla tai terävällä veitsellä. Valuta, huuhtele kylmällä, juoksevalla vedellä ja poista kannat sekä hankaa kuori irti. Leikkaa suuriksi paloiksi.

Huuhtele kattila ja kiehauta 8 dl kasvislientä. Lisää kookosmaito.

Soseuta punajuuri, valkosipuli, juustokumina, sitruunankuori ja sitruunamehu sekä 2 dl kasvislientä tasaiseksi tahnaksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

Sekoita punajuurisose kookos-kasvisliemeen. Voit ensin huuhdella tehosekoittimen liemellä saadaksesi kaiken soseen talteen. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä hiljalleen 10 minuuttia. Kaada lämmitettyihin keittokulhoihin ja annostele jokaisen pinnalle lusikallinen kurkkusalsaa. Tarjoa lisukkeena paahdettuja pitaleipä- tai chapativiipaleita.

Kurkkusalsa:

5 cm pala kuorittua, hienonnettua kurkkua, josta siemenet poistettu. 1 hienonnettu salottisipuli, 10 tuoretta, hienonnettua mintunlehteä, 1 tuore, punainen, hienonnettu chili, josta siemenet poistettu, tilkka sitruunamehua, suolaa.

Sekoita kaikki aineet huolellisesti. Salsan maku paranee, jos se saa levätä hetken niin, että maut imeytyvät kunnolla.




Celia Brooks Brown: Kasvisherkkuja juhlaan (Karisto 2005)
Alkuteos Entertaining Vegetarians (Pavilion Books 2003)
Suomentanut Annukka Kolehmainen
Valokuvat Jan Baldwin
Sivuja 160


5 kommenttia:

  1. Kiinnostava kirja. Minusta tuntuu, että olen saanut serkkuni pöydässä tuota punajuuri-kookoskeittoa ja se oli herkullista.

    Minä tein juuri blogiini Maailman parhaat kasvisruoat, joka on seikailullinen ruokakirja.

    VastaaPoista
  2. Olen etsiskellyt jotain tämän tapaista. Täytyy tutustua. Hyviä kasvisruokareseptejä ei voi koskaan löytää liikaa. Minulla ainakin mielikuvitus loppuu kesken, jos yritän itse kasvisruokia keksiä.

    VastaaPoista
  3. Leena, tuo sinun kirjasi vaikuttaa tosi jännältä!

    Annika, en minäkään osaa tehdä juuri mitään ruokia ilman ohjetta, enkä varsinkaan osaa keksiä mitään omia reseptejä. Korkeintaan sovellan varovasti jotain keittokirjojen ohjeita. Tykkään ruuanlaitosta mutta taidan olla aika mielikuvitukseton kokki. :)

    VastaaPoista
  4. Ihanaa, kun näitä kasvisruokakirjoja alkaa näkyä blogeissa yhä enemmän! Tykkäisin muuten tosi paljon, jos kirjaesittelyiden mukana olisi kirjasta perustiedot, ainakin kustantaja ja julkaisuvuosi, sivumääräkin. Tietäisi vähän, onko kirja mahdollisesti helposti ostettavissa vai vain divarista kaivettavissa jne. :)

    VastaaPoista
  5. Kiitos vinkistä, Karoliina! Pitääpä ottaa kirjan tietojen lisääminen tavaksi.

    VastaaPoista