torstai 28. huhtikuuta 2011

Ei nimi bändiä pahenna

Aikaisemmin kirjoitin levyjen nimistä, joista pidän. Tässä eräänä iltana päädyin pohtimaan myös bändien nimiä ja niiden parhaimmistoa.

Alamaailman vasarat on minusta jos ei maailman niin ainakin Suomen hienoin bändin nimi. Se vaan kuulostaa niin hyvältä! Siinä on paljon samaa kuin "alavilla mailla hallanvaara" -lauseessa, joka kuulemma monen ulkomaalaisen korvaan kuulostaa erityisen kauniilta (minä pidän siitä myös). Orkesterilla on myös hienosti nimettyjä levyjä: Vasaraasia, Kinaporin kalifaatti ja Huuro Kolkko.

Samuli Putron sanallista lahjakkuutta olen hehkuttanut täällä - liekö hänen keksimänsä myös mitä mainioin bändin nimi Zen Café. Se ei tosin kuulosta suomenkielistä rockia soittavalta bändiltä, ennemminkin joltain hämyisältä jazz-orkesterilta tai liikaa sieniä syöneiden hippiprogehörhöjen kokoonpanolta. Zen Cafén paras levyn nimi on Ua ua - älkää kysykö miksi, en osaa vastata.

Ismo Alangolla on ollut useampi hyväniminen bändi: Hassisen kone on oiva punk-bändin nimi (vaikkei bändi sitten kovin punk ollutkaan) ja hauska myös tarinansa takia: nimi on lainattu joensuulaiselta kodinkoneliikkeeltä, jonka omistaja ei ilmaisesta mainoksesta ilahtunut vaan vaihtoi liikkeensä nimen. Sielun veljet on hieno ja jotenkin kuvaava nimi kyseiselle bändille. 1990-luvun alussa Alangolla oli bändi nimeltä Tuonelan lukio, joka myös on minusta kaunis. Tykkään tuonela-sanasta muissakin yhteyksissä. Ja onhan Alanko julkaissut myös Hallanvaara-nimisen levyn, kaunis nimi silläkin!

Ulkomaisista yhtyeistä nimeltään hienoimpia ovat ainakin Queens of the Stone Age ja Nirvana. Ensimmäistä en oikein osaa selittää, se vaan kuulostaa hyvältä ja sopii juuri sille bändille, jälkimmäinen taas on yksinkertaisesti kaunis sana. Pidän myös Alice in Chainsin ja Procol Harumin soundista. (Piti ihan tarkistaa Wikipediasta, mitä Procol Harum tarkoittaa: Nimi tuli erään ystävän kissan mukaan. Nimi on luultavasti väärinkirjoitettu muoto latinankielisestä fraasista Procul Harum ("näiden asioiden takana"). Kissa nimeltä Procol Harum, siinäpä vasta tyyliä!)

30 days of books -haasteessa on tulossa myöhemmin aiheeksi myös kaunein kirjan nimi, joten teema jatkuu. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti