sunnuntai 29. tammikuuta 2012

Joel Haahtela: Perhoskerääjä

Ai että kun tykkäsin tästäkin Joel Haahtelan kirjasta! Perhoskerääjä taitaa mennä jopa ihan Haahtela-suosikkilistani kärkeen ensimmäisenä häneltä lukemani Naiset katsovat vastavaloon-romaanin kanssa.


Mies saa yllättäen kuulla perineensä Suomessa asuneen saksalaisen, Henri Ruzickan, joka on miehelle täysin tuntematon. Hän lähtee tutkimaan Ruzickan ränsistynyttä, villiintyneen puutarhan keskellä uinuvaa taloa. Talosta löytyy kokoelma perhosia, valtava määrä perhosaiheista kirjallisuutta ja kirjeitä saksalaiselta Anna Printziltä.

Kirjassa on paljon samoja aineksia kuin muissakin Haahtelan teoksissa: puolisostaan vieraantunut, yksinäinen mies, menneisyyden tapahtumien yllättävä esiin pulpahtaminen, matkalle lähtö. Ja se jotenkin etäinen, utuinen tunnelma, ihan kuin kaikki tapahtuisi sumuharson peitossa, hidastettuna ja äänet vaimennettuna. Se on hieno tunnelma.


Joel Haahtela: Perhoskerääjä (Otava 2006)
189 sivua
Kirjastosta

7 kommenttia:

 1. Oi! Perhoskerääjä oli ensimmäisiä lukemiani Haahtelan kirjoja ja siksi rakas. Ei suosikkini Haahtelan teosten joukossa, mutta tosiaankin utuinen ja hidastettu, arvoituksensa koko ajan pitävä.

  VastaaPoista
 2. Minä olen lukenut Haahtelalta avsta Lumipäiväkirjan ja Traumbachin, mutta todella paljon tykkään kirjailijasta:) Tätä odotan innolla, kiitos arviosta!:)

  VastaaPoista
 3. Minä olen lukenut vain Lumipäiväkirjan, josta pidin. Elenaa yritin, koska sitä on niin kovasti hehkutettu, mutta yllättäen se ei ollutkaan minun kirjani.

  VastaaPoista
 4. Oi voi, tälle löydän toivottavasti pian lukuaikaa, sumuharsoista ja hidastettua aikaa. :)

  VastaaPoista
 5. Haa, arvaapas kuka löysi tänne ihan omatoimisesti, kun linkkiä ei kuulunut?! Olen kerrassaan ylittänyt itseni SoMe-aktiivisuudessa! Haahtelasta ei valitettavasti ole mitään sanottavaa, kun en ole häneltä mitään lukenut, mutta kuulostaa ihanan eteeriseltä.

  Mad Men nelosesta puolet katsottuna, Jaakon työkiireet ikävästi hidastavat urakan suorittamista...

  VastaaPoista
 6. m-tu, tervetuloa! Älkää minun takiani hoppuilko Mad Menin kanssa, mulla on vielä pari jaksoa kolmoskaudelta säästössä. :)

  VastaaPoista
 7. Oletko jo lukenut Haahtelan Tule risteykseen seitsemältä, sinä intohimoinen Portugalin matkaaja?? Jos et, olen varma että rakastut siihen! Itse olen lukenut sen jo kahdesti, ensin viime vuoden lopulla, ja uudestaan nyt heti tammikuussa Espanjassa. Ja taas tekisi mieli alkaa lukea sitä uudestaan. :D Olen niin rakastunut siihen etten muista, milloin viimeksi olisin näin totaalisesti ollut jonkin kirjan lumoissa. <3

  Perhoskerääjä on itseltäni vielä lukematta. Pitänee korjata asia. :)

  VastaaPoista