perjantai 26. elokuuta 2011

David Nicholls: One Day

Emma ja Dexter tapaavat yliopiston päättäjäisjuhlissa ja päätyvät viettämään yön yhdessä. Siitä alkaa heidän suhteensa, joka on virallisesti ystävyyttä mutta vuosien varrella tahtoo aina jommankumman taholta luisua rakkauden puolelle. Tarina on rakennettu niin, että Dexterin ja Emman elämään kurkistetaan aina kerran vuodessa, heidän ensimmäisen tapaamisensa vuosipäivänä 15. heinäkuuta. Molemmille tapahtuu monenlaista vuosien varrella ja välillä yhteydenpitokin jää vähiin, mutta täysin he eivät pysty toisiaan unohtamaan.


Pidin David Nichollsin One Daysta aivan valtavan paljon! Dexter ja Emma olivat niin aidon oloisia hahmoja, että heidän seuraansa jäi kaipaamaan kirjan loputtua. Varsinkin Emmasta pidin ja samastuin häneen vahvasti. Nicholls on aikaisemmin käsikirjoittanut Rimakauhua ja rakkautta -tv-sarjaa, ja veikkaanpa että monet Rimiksen ystävät pitävät myös tästä kirjasta. Juoni ei ole mitenkään erikoinen, mutta kyllä tämmöinen tavalliseen arkeen sijoittuva ihmissuhdekuvaus ainakin minua viehättää, kun henkilöt ovat kiinnostavia ja dialogi toimii.

Nichollsin teksti on hyvin samantyylistä kuin maanmiehensä Nick Hornbyn, molemmilla on samanlainen lempeän sympaattinen ote, Nichollsilla tosin ehkä astetta vakavampi kuin humoristisemmalla Hornbylla. Sen verran paljon herrojen tyylit muistuttavat toisiaan, että huomasin välillä luulevani, että käsissäni on Hornbyn kirja.

Kirjan pohjalta ollaan tekemässä elokuvaa, jonka pääosissa ovat Anne Hathaway ja Jim Sturgess. Minun päässäni Emma ei ole yhtään Anne Hathawayn näköinen, ja kuten aikaisemmin mainitsin, minun Dexterini näyttää James Nesbittiltä. Voi olla että tuo leffa jää väliin, en halua pilata sillä kirjan jättämää tunnelmaa.

Kirja on kerännyt kehuja ainakin näissä blogeissa: Kirjainten virrassa, Oota, mä luen tän eka loppuun, Lumiomena ja Järjellä ja tunteella.

2 kommenttia:

  1. James Nessbitt olisikin loistava Dex! Kukahan soipisi Emmaksi? Pidin kirjasta, vaikka luin alkuun niin huolimattomasti, että en tajunnut heti kirjan ideaa, joka siis oli kertoa aina vuoden välein parsikunnan kuulumisia. Aika surullinen tarina, lopulta. Nichollsilta lukisin muutakin mielelläni.

    VastaaPoista
  2. Minäkin olen yrittänyt miettiä sopivaa näyttelijää Emman rooliin, mutta en ainakaan vielä ole keksinyt. Sen pitäisi olla joku ei niin itsestäänselvästi kaunis kuin Anne Hathaway, ja minä ainakin näin Emman ennemmin vaaleana kuin tummatukkaisena, tosin en muista otettiinko kirjassa asiaan kantaa. Sarah Polley voisi olla hyvä, vaikka ei olekaan britti.

    Nichollsia pitää kyllä tilaisuuden tullen lukea lisääkin. Ainakin hänen esikoisromaanistaan Starter for Ten olen kuullut kehuja (ja toisaalta myös kritiikkiä siitä, että Nichollsista tehdään uutta Nick Hornbyä, mutta sehän on enemmän markkinoinnin kuin itse teosten ongelma).

    VastaaPoista