sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Joel Haahtela: Tule risteykseen seitsemältä

P.S. Rakastan kirjoja -blogin Sara on kehunut tätä kirjaa useasti ja paljon, joten vähän jännitin, tulenko pettymään liian suurien ennakko-odotusten takia. En pettynyt! Tule risteykseen seitsemältä oli aivan valtavan hieno lukuelämämys, ja vahvisti entisestään Joel Haahtelan asemaa yhtenä suosikkikirjailijoistani. Kirja on tulvillaan pakahduttavan kauniita lauseita, joita pysähdyin vähän väliä maistelemaan kesken lukemisen. Minulla ei ole tapana tehdä muistiinpanoja lukiessani, mutta tämän kirjan kanssa todellakin teki mieli ottaa muistivihko viereen ja poimia kauniit lauseet talteen.

Tunsin, että tulevaisuuteni oli piirretty rantahiekkaan, ja mitä enemmän sitä ajattelin, sitä kuumeisemmaksi kävi oloni, ja valo, joka muuttui sinertäväksi, sai hiljaisuuden tuntumaan lähes rauhalta. Ja silloin uni levisi ruumiiseeni niin kuin lehdet varisevat laaksoihin.


On päiviä, jotka nousevat päivien rikkonaisesta virrasta ja saavat elämän näyttämään kirkkaalta ja puhtaalta, levittäytyvät eteemme kuin mykkien laivojen maisemat.


Tänään tuuli on erityisen voimakas ja valo huokaa veden pinnasssa.


  Kirja kertoo fado-kitaristi Augustosta, josta isättömyys on tehnyt aina ulkopuolisen. Äidin mukaan Auguston isä on kaukaa pohjoisesta tullut luonnontieteilijä, perhosten tutkija. (Hauska yhteensattuma, että luin Haahtelan Perhoskerääjän ihan äskettäin.) Augusto lähtee orkesterinsa kanssa matkalle kohti Oporton musiikkikilpailua ja sen kautta kotikyläänsä Ajudoon, jonka alati nouseva meri uhkaa nielaista. Ajudoon häntä vetää myös vanha rakkaus: Augusto on saanut tietää, että hänen nuoruudenrakkautensa Lenan aviomies on kuollut.


Kirjassa on Haahtelalle tyypillinen melankolinen pohjavire, mutta tarina on valoisampi ja jotenkin vähän kevyempi kuin kirjailijan muu tuotanto. Ehkä se johtuu Portugalista ja merestä ja siitä, että päähenkilö ei ole puolisostaan eronnut tai etääntynyt suomalaismies, kuten aika monissa Haahtelan kirjoissa. Tunnelma on haikean kaunis, aivan kuten tämä kirjan kannessakin siteerattu Madredeus-orkesterin laulu O Mar.


Olen aivan lumoutunut kirjan tunnelmasta, ja tekisi mieli lukea se heti uudelleen. Ostan kirjoja omaksi nykyään tosi harvoin, mutta tämä kyllä tekisi mieli saada omaan hyllyyn, kuten oikeastaan kaikki muutkin Haahtelat. Kuten Poplaari-blogin Pekka tässä mainiossa Haahtela-koosteessaan kirjoittaa: "Haahtelan kirjoissa onkin se(kin) hyvä puoli, että ne eivät lukemalla kulu." Se on aivan totta, kirjat kestävät taatusti useamman lukukerran ja niistä löytää aina uusia sävyjä vaikka tarina olisikin tuttu.


Ihana kirja. En tiedä pystynkö lukemaan hetkeen mitään muuta, ettei tämän kirjan jättämä tunnelma haihdu. Ja haluan taas matkustaa Portugaliin! (Tämän blogauksen kuvat ovat aikaisemmilta Portugalin-reissuiltani. Voi kuinka iskikään kaipaus sinne kuvia selatessa!)


Joel Haahtela: Tule risteykseen seitsemältä (Otava 2002)
207 sivua
Kansi: Päivi Puustinen
Kirjastosta

5 kommenttia:

 1. Arvasin että et voi muuta kuin rakastua tähän kirjaan! :) Ihanaa!! <3 Ja tuo on niin tuttu tunne, ettei Risteyksen jälkeen tee mieli lukea mitään hetkeen... Varsinkin toisella lukukerrallani menin hetkeksi ihan lukujumiin, kun mikään muu kirja ei tuntunut miltään. :)

  Ja voi noita kuvia, ne sopivat täydellisesti juuri tähän tekstiin, ja ne tuovat elävästi mieleen Risteyksen tunnelman. Kiitos ihanasta kirjoituksesta, nyt minunkin tekisi taas (!) mieleni lukea kirja uudelleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, mitä jos me juututaan tähän kirjaan niin ettei saada enää ikinä luettua mitään muuta?! ;D Minä ihastuin myös tuon Madredeuksen musiikkiin, se sopii täydellisesti kirjan tunnelmaan.

   Poista
  2. No niinpä! ;D Mutta jos johonkin kirjaan on juututtava, on Tule risteykseen seitsemältä siihen paras mahdollinen. :)

   Tuo kappale on ihana, kuuntelin sen oikein pariin kertaan. Itse kuuntelin Risteystä lukiessani ja sen jälkeen paljon fadoa, postaukseenikin on piilotettu linkki ihanaan fadokappaleeseen. :)

   Poista
 2. Hienoa että löysit tämän harvinaislaatuisen helmen! Kiitos myös linkityksestä ja kappaleesta, en ollutkaan kuullut.

  VastaaPoista
 3. Voi, ihanaa! En osaa sanoa näihin Haahtela-hehkutuksiin oikeasti mitään järkevää (ainakaan tällaisissa tapauksissa, kun kirja on vielä lukematta), mutta pakko joku ihasteleva puumerkki jättää.

  VastaaPoista