tiistai 11. lokakuuta 2011

Annamari Marttinen: Kuu huoneessa

Katja on nelikymppinen, työtön kahden lapsen äiti, jonka elämä tuntuu tyhjälle. Aviomiehenkään kanssa ei tunnu olevan enää oikein mitään yhteistä. Katja kaipaisi elämäänsä jotain uutta potkua, mutta ei tiedä mistä sitä saisi. Sitten naapurin Satu antaa Katjalle nipun lehtiä, joissa kerrotaan terveellisestä ruokavaliosta, kehon puhdistamisesta ja sen myötä tulevasta henkisestä hyvinvoinnista. Katja innostuu, kohta keittiön kaapit ovat täynnä itupurkkeja eivätkä lapset saa enää tuoretta pullaa, koska valkoiset vehnäjauhot ovat pannassa. Lehdistä löytyy myös toinen toistaan kiinnostavampia kursseja enkeliterapiasta entisten elämien tutkimiseen. Katja osallistuu, kokeilee kaikkea mahdollista ja lähtee erään hyvin henkistyneen Erkan houkuttelemana  viikonloppukurssille kauas kotoa.


Annamari Marttisen Kuu huoneessa osuu tarkasti tähän aikaan, kun monenlaiset vaihtoehtohoidot ja -terapiat, raakaruoka ja muut puhdistavat ruokavaliot, meditaatio, henkisyys jne. ovat pinnalla. Katjan tarina on minusta hyvin uskottava, hänenkaltaisiaan naisia (ja miehiäkin) on varmasti paljon. Aiheeseen liittyviä blogejakin on netissä pilvin pimein, itsekin olen seuraillut pitkään esim. Quinoaa!-blogia, joka alkuaikoinaan keskittyi lähinnä ruokavaliojuttuihin, mutta lähti sitten melkoisella vaudilla korkeampiin sfääreihin.

Kirja oli ihan sujuvaa ja mukavaa luettavaa, mutta jotenkin se jätti vähän lattean fiiliksen. En jaksanut kauheasti sympata Katjaa enkä samastua häneen, vaikka ymmärsin hänen ajatuksiaan ja toimintaansa. Osa henkilöhahmoista (kuten Erkka) oli aika kliseisiä, ja juonenkäänteitäkin oli helppo ennustaa kun tiesi mitä henkilöiltä voi odottaa.

Ei siis mikään järistyttävä lukukokemus, mutta kiinnostava aihe ja sujuvasti kerrottu tarina. En oikein osaa sanoa tästä enempää, ja luulen että kirja tulee myös valitettavasti haihtumaan muististani aika nopeasti.

Kuun huoneessa ovat lukeneet ainakin Leena Lumi, Mari A. ja Susa.


Annamari Marttinen: Kuu huoneessa (Tammi 2009)
294 sivua
Kansi: Aino Ahtiainen

3 kommenttia:

 1. Marttinen on ollut kovasti esillä kirjablogeissa. Monet hänestä pitävät, mutta en itse ole vielä innostunut tarpeeksi lukeakseni hänen teoksiaan. Mutta ehkä joskus, pidänyleensä arkisista kotimaisista kirjoista. :)

  VastaaPoista
 2. Minä luulin lukeneeni Marttista aikaisemmin, mutta nyt kun katselin hänen teoksiaan netistä, ei mikään niistä kuulostanut tutulta. Sitten ajattelin sekoittaneeni hänet Tittamari Marttiseen, mutta eipä Tittamarinkaan kirjoista mikään soita kelloa. :) No, tämän kirjan perusteella voisin kyllä lukea muutakin Marttiselta, mutta ei tullut tarvetta heti rynnätä kirjastoon hakemaan lisää.

  VastaaPoista
 3. Minua nyt naurattaa, kun Katja/Lumiomena sanoo yleensä pitävänsä arkisista kotimaisista kirjoista, niin minä taas kaipaan arjesta pois eli vahvoja elämyksiä. Silti olen lukenut yhtä lukuunottamatta Marttisen kirjat ja minusta paras on Mistä kevät alkaa.

  Kuu huoneessa oli kirja, jonka kohdalla havaitsin, että minulla alkaaa olla lukijoita, sillä monet samaistuivat tähän. Katja voisi olla kuka tahansa meistä.

  VastaaPoista